Den sista måltiden på Titanic

Text: Elsa Kinnerfors, Nanna Nilsson, Fredrik Petersson och Maria Snellman
Foto: Fredrik Petersson

Mer än 2 000 personer sjönk tillsammans med Titanic när fartyget gick under en iskall aprilnatt för över hundra år sen. Vad blev deras sista måltid? Fish Amok har gått till botten med det allra sista som åts ombord på båten och testat en dessert från första klassens efterrättsmeny.

Superbåten Titanic förliste natten till den 15 april 1912 efter att nästan korsat hela Atlanten. Många har följt Rose och Jack i världens dyraste filmproduktion och de allra flesta känner till historien, men det talas inte lika ofta om vad som åts på skeppet. Vad fanns egentligen på menyn, som till skillnad från båten var allt annat än osänkbar?

Hur menyn såg ut berodde mycket på vilken klass man reste i. Medan tredje klassen åt havregrynsgröt och husmanskost fick resenärerna i första klass kalv, lammkotlett och ostron. Andra och tredje klass serverades också ett mål mindre varje dag. Första klass, å andra sidan, erbjöds både lunch och en särskild ostmeny.

Fish Amok har provat den allra sista måltiden som första klass åt kvällen innan tragedin – persika i Chartreuse-gelé. En illgrön gelatinbaserad gelé kryddad med bland annat kryddnejlika, vaniljstång och Chartreuse-likör, serverad med persikoskivor.

Fish Amok-redaktionens utlåtande:
Det tog otroligt länge för gelén att stelna så att den kunde serveras. Att den här rätten var så exklusiv att den bara serverades på första klass-menyn måste ju ha berott på den långa tillagningsprocessen och att likören var dyr, för särskilt god kan vi inte påstå att den är. Väldigt söt, väldigt grön och väldigt, väldigt klibbig.