Raketost

WHO CUT THE CHEESE?

Text: Elsa Kinnerfors & Amanda Lindgren
Foto: TBA & Gif-Paradise
Det ljuva året 1947. Kriget var över, nya tider väntade. Som en skänk från ovan lanserade Kavli Raketosten, som snabbt blev en populär produkt på frukostbordet. Ändå försvann den - vad hände?

Raketosten var en smältost som var förpackad i ett cylinderformat papprör. Man tryckte upp osten med tummen och skar av en skiva med ett bomullssnöre som satt på förpackningen. Väldigt roligt, tyckte allihop fram till 1979 då Kavli inte levererade fler raketostar till butikerna. Under flera år hade osten stigit i popularitet, speciellt eftersom månlandningen ägt rum under ostens levnadstid. Raketer was the shit.

Många var upprörda över att osten slutade att säljas. De krävde en förklaring från tillverkaren Kavli som meddelade att osten inte sålde lika bra längre. Det sägs också att maskinen som gjorde raketosten började bli riktigt utsliten efter över 30 års hårt arbete, och att bomullssnöret kändes ohygieniskt.

De senaste åren har ett flertal Facebook-grupper startats med syfte att försöka få tillbaka osten. I gruppen ”Raketost - Upprop för nystarten av detta saknade livsmedel” skriver till exempel en 70-talist att ögonen tåras av bara tanken på den saknade osten. Att bomullssnöret skulle vara ohygieniskt stämmer inte heller, enligt fanet.
”Kanske var den inte Sveriges godaste, men den var i alla fall Sveriges roligaste ost alla kategorier. Ohygieniskt med snöret - skitsnack!!! Att skära en vanlig ost innebär ju att man måste ta tag i ostbiten, med kanske inte helt rena händer - men det har ingen dött av!!!

Om någon dog av raketosten är okänt till denna dag, men att många saknar den är tydligt. En annan nostalgisk person undrar om det ska vara ”så jävla svårt att börja med den igen”. Raketosten har blivit en nostalgisymbol och man kan köpa både ryggsäckar, nyckelringar och tröjor med raketosten som motiv. Den verkar dessutom vara en av de produkter som Kavli stoltserar allra mest med, inte minst eftersom det är den enda produkt som de nämner i presentationstexten på sin hemsida. Trots detta har Kavli tyvärr meddelat att de inte har några planer på att lansera raketosten igen.

Snyft.

Comments are closed.