Saker man äter levande

Saker man äter levande

Text: Britta Kramsjö

 

 

 

 

 Svälj sprattlande tentakler i Seoul

Att inta rätten Sannakji kräver viss kunskap, i alla fall om man vill vara vid liv även efteråt. Den som ska åtnjuta maträtten, som består av levande bläckfisk, rekommenderas att tugga tentaklerna väl – annars kan sugpropparna fastna i halsen och leda till kvävning. Sannakji är en koreansk uppfinning och bläckfisken ska gärna vara av babyformat. Den serveras antingen nyligen uppskuren, eller hel som den är tillsammans med sesamolja och sesamfrön.

Levande havssmaker i skal

Ostron äts ofta färska vilket betyder att de fortfarande lever när man öppnar skalet. Ostron kan också tillagas på flera olika sätt – de kan grillas, kokas och stekas. Men många ostronkännare anser att de smakar allra bäst råa, utan tillsatta kryddor eller andra smaker.

Pipande lyx

Levande musungar och nästan färdigutvecklade råttfoster. Tre skrik kallas delikatessen som är populär i södra och sydvästra Kina där nyfödda musungar eller välutvecklade råttfoster doppas i soja innan de äts levande. Det första skriket ljuder när musungen plockas upp med pinnarna, det andra när det börjar tuggas. Det sista skriket kommer när det lilla rosa livet åker ner i halsen.

 

 

 

 

 

2017-01-09

Comments are closed.