Tacosens svenska segertåg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tacosens svenska segertåg

Text & foto: Robin Salomonsson
Tacos har i många år varit en av svenskarnas absoluta favoriträtter. Lätt att laga och härligt opretentiöst att äta. För något år sedan populariserades en ny typ av tacos som tog ett steg från den taco vi har vant oss vid. Det blev mer 15-timmars achiotemarinerad gris och mindre färdiga kryddblandningar. Fish Amok tar tempen på hur det egentligen står till med fredagsfavoriten i vårt taco-tokiga land.

 

Martina Jinesjö sitter, tillsammans med sina kompisar, i soffan och fyller sitt tacobröd med alldeles för mycket qournfärs och grönsaker.
– Hallå jag har ju gjort det här förr, säger hon och viker omsorgsfullt brödet när någon kommenterar den obscena mängden innehåll i tacosen.
– På min senaste taco jag lagade hade jag vitlöksmarinerad portabellosvamp, getost och avokado med lime- och honungsdressing, säger Siri Sjölin och tar för sig av den hackade gurkan.
Martina och Siri befinner sig med sin kompis Josefine Järlbrink på en helt vanlig tacomiddag i Göteborg. Siris avancerade tacos möts av misstro och skeptiska blickar. I skålar på bordet finns vetetortillas, quornfärs, salsa, crème fraiche, ost, tomat och gurka. I dag skulle många säga att det är grunden för en hederlig svensk taco – men så har det inte alltid varit.

I slutet av 80-talet fanns tacosen redan i svenska butiker – men den hade ännu inte fått samma genomslagskraft som den har i dag. Företaget Santa Marias förre vd Lars-Olof Mattson kallas av många för tacokungen, på grund av sin roll i tacosens popularisering i Sverige. Han blev bjuden på tacos av vänner som varit i Schweiz och tagit med sig populära kryddblandningar - liknande de som finns i butiker i dag. Lars-Olof Mattson blev direkt övertygad om tacosens potential och 1988 började företaget i Mölndal fokusera på så kallad texmex-mat. Trots en relativt trög start fick tacosen sitt genombrott på 90-talet och fredagsmyset blev något av det vanligaste man kunde laga.

Håkan Jönsson är etnolog på Lunds universitet. Han har dessutom en bakgrund som kock på Grand Hotel i Lund. Enligt honom fanns det en rad skäl till att tacosen slog igenom så stort.
– En av de viktigaste anledningarna är att det hade varit en allmän längtan efter något nytt och exotiskt då. Minst lika viktigt var att den fungerade som ett socialt ätande. Den inbjöd till att förbereda maten tillsammans.

Sverige och Norge är i dag de länder i Europa som äter mest tacos. Många framhäver möjligheten att laga tillsammans och att det är enkelt för att det finns något för alla som tacosens styrkor. Håkan Jönsson förklarar:
– Tacos löser upp problematiska spänningar vid en måltid genom att man inte behöver äta exakt samma mat. Den ger utrymme för vissa individuella anpassningar när man äter. Det är också enkelt att laga och alla kan göra det tillsammans – någon skalar gurka och någon steker färs. Mycket av den traditionella matlagningen har varit uppbyggt kring en ensam person vid spisen.

I dag kan man inte gå in i en matbutik utan att passera en taco-hylla fylld med tortillas, salsa, kryddor, färdig guacamole och så vidare. Få andra maträtter har en så stor plats i butikerna och i svenskarnas hjärtan som den omhuldade tacosen. Men enligt Ica fortsätter texmex-segmenten i matbutikerna trots det sin stadiga ökning försäljningsmässigt och många förvånas över att marknaden fortfarande inte verkar vara mättad på tacos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taco

Tacos är ett samlingsnamn för det mexikanska sättet att äta maträtter med hjälp av ett pannkaksliknande bröd av majs- eller vetemjöl. Själva ordet tacos kommer från spanskan och betyder kloss eller liten bunt.

 

 

Guacamole

Den oerhört populära guacamolen är ett favorittillbehör för många på tacokvällen. Röran, gjord på avokado, härstammar från aztekerna i Mexiko och användes redan på 1600-talet. Det traditionella receptet innehöll endast krossad avokado och havssalt.

Ketchup på tacos istället för salsa

– En gång när mormor åt tacos så glömde hon att vika botten så att allt ramlade ur. Det var jätteroligt, säger Josefine Järlbrink.
Tacokvällen i Göteborg går in i andra omgången. Salsan, quornfärsen och bröden har tagit slut och behöver fyllas på. Martina, Siri och Josefine har precis som många andra vuxit upp med tacos men det finns meningsskiljaktigheter vad gäller favoritingredienserna.
– Jag har färs, majs, gurka, champinjoner, ost och paprika på min taco. Men aldrig tomater, säger Josefine.
– Det är för att du inte är vuxen nog för att äta tomater, säger Martina och fortsätter:
– Ibland har jag Mango Chutney på min taco. Banan är gott också.
Det som de flesta är överens om är att basen i en svensk tacos består av vetetortillas, någon form av färs (köttfärs eller quornfärs förslagsvis), salsa, crème fraiche, ost, lök, tomat och gurka. Sedan kan listan utökas med guacamole, majs, champinjoner och massa annat. Vissa har faktiskt även ketchup istället för salsa.

Men det som vi i Sverige kallar för tacos härstammar ursprungligen inte från Mexiko som man kanske kan tro. Istället äter vi en variant som kommer från södra USA där texmex är väldigt populärt. Däremot är vår taco även den ”försvenskad” från den amerikanska varianten. Fisktacos är ett exempel som är väldigt populärt i USA men som aldrig riktigt har slagit igenom på samma sätt i Sverige. Burritos är ett annat exempel som är oerhört populärt i bland annat San Francisco men som inte heller har blivit lika populärt här. För även om burrito är lik den svenska tacon med en mjuk tortilla skiljer sig smakerna och ingredienserna åt. I San Francisco får du till exempel nästan alltid bönor och ris i din burrito.

”Tacosen går från fredagsmys till lyxkäk”

Trots svenskarnas vurmande för tacon har den aldrig slagit igenom med samma kraft på restaurangerna – undantaget är en del slafsiga after work-taco-bufféer. Vissa menar att det är för att det är svårt för restauranger att servera maträtter man kan laga hemma. Håkan Jönsson tror att en del av förklaringen finns i maträttens status.
– Den har ju haft en status som är snäppet högre än den allra enklaste snabbmat men aldrig varit tillräckligt fin för att serveras på restauranger som vill ha en gastronomisk profil. Men det beror också på att under 80- och 90-talet skulle all mat på restauranger bäras ut på tallrik. Dessutom är det lite krångligt med tacos för exempelvis två personer, det kräver att man har en restaurang som är specialiserad på det, säger han.

Men för något år sedan öppnade tre olika taco-restauranger i Göteborg på kort tid. Tacos & Tequila var först ut hösten 2014, sedan kom Little Meats i januari 2015 och Mexikanska Monarkin en månad senare. Gemensamt för alla tre var att de tog ett steg från den tacosen vi är vana vid. Bort med köttfärs, kryddblandning och crème fraiche – in kom tacos med 15-timmars achiotemarinerad gris, grillad black angus steak eller ölfriterad torsk. I maj 2015 skrev Göteborgs-Posten att ”tacosen går från fredagsmys till lyxkäk”. Tacos hade blivit hippt igen.

På Little Meats taqueria är klockan två på eftermiddagen. Lunchen är snart över och restaurangen är tom sånär som på några få gäster. San Francisco-bördige Wyatt Cuisick dricker en kaffe i det lilla köket och pratar i telefon. Det återstår bara en beställning att laga den här lunchen. Tillsammans med sin fru Josephine Olausson driver han Little Meats. Restaurangen har plats för ett tjugotal gäster och inredningen är avskalad men med färgglada stolar.
Att Little Meats öppnade samtidigt som två andra taco-restauranger beskriver Wyatt som en slump snarare än att han försökte tajma in en taco-trend.
– Den här maten fanns överallt i San Francisco, där jag kommer från, men i Sverige fanns det inga taco-ställen alls. Vi hade funderat på att öppna en taco-restaurang i flera år och sedan när vi väl öppnade så öppnade flera andra ställen samtidigt men det var en slump för mig. Jag vet inte varför alla öppnade samtidigt, säger han.

I Sverige är vetetortillan oerhört populär men för Wyatt är det självklart att det ska serveras tortillas gjord på majs istället för vete.
– Tortillan är det viktigaste i hela tacon och vi gör vår på majs. Jag tycker att majs smakar mycket godare, i Kalifornien är det underförstått att du får en taco med majstortilla. Det är viktigt att den är färsk också, vi gör ny majstortilla varje morgon. Hade jag behövt köpa färdiga tortillabröd hade jag aldrig gjort det här, det skulle inte vara samma sak.

En annan stor skillnad är användandet av spiskummin. I kryddblandningarna man köper i matbutikerna är spiskummin en framträdande smak men på Little Meats är den inte det. Även om Wyatt är extremt noga med kvalitén på tacosen och hellre stänger ner restaurangen om det egengjorda majsbrödet tar slut än köper färdiga bröd är inte heller han helt immun mot den mer traditionella svenska tacosen.
– Jo, jag älskar svensk tacos faktiskt. Jag har väldigt sällan tid att laga den numera men jag gillar det verkligen, men för mig är det en helt annan typ av mat, säger han.

 

 

 

Gräshoppstacos

Tacos med nöt- eller blandfärs är framförallt populärt i Sverige. Kyckling, pulled pork eller fisk är också uppskattade varianter att använda till tacosen både i Sverige och utomlands. Framförallt är så kallade "fish tacos" vanliga i USA. I Mexiko finns det även en tradition av att äta insekter. Gräshoppor är en av de vanligaste insekterna att äta och används faktiskt även till tacos.

 

 

 

 

Många vill ha mer autentisk mat

Etnologen Håkan Jönsson tror att många i dag söker sig till det mer genuina och autentiska.
– De första tacoätarna var pionjärer men i dag är det inte så lätt att sticka ut och uppfattas som att man ligger i framkant för att man äter tacos på en fredag. Det var samma sak med hamburgare, man uppfinner nya amerikanska hamburgare med fokus på bättre råvaror så att man kan äta samma men verka speciell och inte vulgär och trivial. Om man i grunden gillar mat uppstår en längtan efter det genuina.

Även på Ica har man märkt av att många är intresserade av den nya, mer autentiska typen av tacos. Det är inte bara barnfamiljer som är intresserade av att laga fredagstacos idag utan även de som kanske har ett större intresse för mat där matlagningen gärna får ta tid och inte innehålla färdiga lösningar.
– Vi ser att det finns en stor efterfrågan och nyfikenhet på fler alternativ än de klassiska artiklarna vi har varit vana vid. Fredagstacosen är fortfarande stor och vi skall inte tappa våra barnfamiljer här, istället vill vi utöka utbudet för att kunna erbjuda något för alla och här spelar det autentiska en stor roll, säger Tilda Jönsson som är kategoriansvarig för det mexikanska köket på Ica.

Faten är tomma och brödet är slut. Martina, Siri och Josefine har ätit två tacos var. Även om det bara är onsdag och inte fredag har kvällen i mångt och mycket varit en klassisk tacomiddag. Lätt och smidigt att laga, en avslappnad stämning och alla har något på bordet de tycker om. Just den avslappnade stämningen är något som Håkan Jönsson också nämner som en del av charmen med tacos.
– Hela finessen med tacos är att det är opretentiöst fredagsmys som man kan äta i samband med att man slappnar av. Det är avslappnad trygghet där man kan sätta på sig mysbyxor utan att tänka på hur man ser ut.

Och i resten av Sverige fortsätter fredagsfavoriten med sitt segertåg. Nya restauranger öppnar, efterfrågan på texmex-produkter i butikerna ökar. Svenskarna verkar helt enkelt inte kunna få nog av tacos – vare sig det är den snabbare fredagstacosen eller den mer genomarbetade, autentiska tacosen som har slagit igenom på senare år.

02-01-2017

 

Comments are closed.