En svensk special

En svensk special

Ljud, text & foto: Britta Kramsjö
För 120 år sedan serverades den första varmkorven i Sverige. Av korvmadamer på Stockholmsutställningen år 1897. Mycket har hänt sen dess inom snabbmatsbranschen, men korven och korvkioskerna finns kvar. Och de verkar ha en nästan självklar plats i den svenska snabbmatskulturen.

Lyssna vidare på korvradio här

Förutom senap och ketchup har Bostongurkan länge varit en klassiker bland korvtillbehören. Den gröna gurkröran kom till världen 1951 och är en svensk uppfinning. Det var efter en resa i USA som Sixten Holmqvist, utvecklingschef på Felix, kom hem med ny inspiration. Nu skulle det bli korvtillbehör av de ändbitar som blev över när man tillverkade inlagd skivad gurka i fabriken. Och vips fick vi Bostongurkan. Men vad har Boston med den gröna gurkröran att göra?

Lyssna här om du vill veta hur bostongurkan fick sitt namn.

Peder Wester har tagit över Oves gatukök efter sin pappa Ove Wester.

Han har inte tröttnat på korv. En och annan halv special slinker ner emellanåt.

Liten korvordlista

  Parisare - en variant på hamburgare där nötköttet byts ut till en centimetertjock skiva av en slags tjock korv. Korven liknar falukorv och serveras stekt eller grillad i hamburgerbröd med klassiska tillbehör, som ketchup och senap. Parisaren kom till i Umeå och var länge en norrlandsrätt, men den har spridit sig och idag kan man hitta den på gatukök på flera håll i Sverige.
 Hel special - består av två korvar, kokta eller grillade, i ett korvbröd toppade med potatismos. Rätten serveras med de klassiska tillbehör man själv föredrar, som ketchup, senap, bostongurka och rostad lök. På Oves gatukök i Partille anser man att rätten inte är komplett utan västkustsallad och en pucko att dricka till.
  Halv special - samma upplägg som ovan, fast med en korv. Det var vid korvagubben Albert Johanssons kiosk på Hisingen i Göteborg som hel och halv special kom till 1942.

2017-01-02

Comments are closed.