Reuben

Världens långsammaste macka

Om du känner dig sugen på att vänta riktigt länge på något gott ska du ta dig an att göra en klassisk Reuben Sandwich. Från grunden.

 

Gissningarna är många om varifrån Reubenmackan egentligen kommer och vem som uppfann den. Den kanske mest utbredda berättelsen om mackans ursprung rör en pokermatch som ska ha utspelat sig på 1920-talet i Omaha, Nebraska. Männen vid spelbordet, varav en hette Reuben Kulakofsky, ska ha blivit hungriga och på något sätt fått i sig en Reubenmacka. Huruvida det var Reuben som gjorde mackan är oklart, vissa menar att det var någon ur kökspersonalen på hotellet där pokermatchen utspelade sig som slängt ihop den numera klassiska mackan. Reubenmackan finns i många olika lokala varianter men grundreceptet innehåller corned beef, emmentalerost, surkål och rysk dressing, allt placerat på en rejäl bit rågbröd.

Även om Reubenmackan ofta serveras som snabbmat på amerikanska diners tar den en hel del tid att göra om du skulle få för dig att göra den från grunden. Se till att börja med mackan ett par månader innan du räknar med att bli sugen på den. Här är ingredienserna du behöver förbereda.

Corned beef 
Nötkött som marineras i en saltlag i fem till tio dagar och sedan kokas. Det kryddas med alla möjliga sorters kryddor varav enbär, lagerblad, senapsfrön och ingefära är några av klassikerna.

Surkål
Vitkål som fermenteras i burk tills den blir sur. Åsikterna går isär om hur lång tid det tar för vitkålen att bli surkål men enligt den klassiska skolan ska kålen ha full arom efter fyra veckors mognad.

Emmentalerost
Emmentaler är visserligen ingen långlagrad ost men du får ändå räkna med minst fyra månaders lagring. Du bör dessutom ha tillgång till en jäskällare i vanlig rumstemperatur och en kallare källare.

Rysk dressing
En rätt enkel dressing som inte tar särskilt lång tid att göra. Du behöver egentligen bara slå en majonnäs, göra en ketchup och sedan blanda med rättika, chili, gräslök eller andra kryddor.

Rågbröd
Brödet behöver inte heller ta särskilt lång tid i jämförelse med de andra ingredienserna. Du skulle visserligen kunna göra ett bröd på surdeg och därmed lägga till ytterligare ett par dagar till den totala tillagningstiden, men låt oss komma överens om att ett enkelt bröd med vanlig jäst räcker. Det är gjort på ett par, tre timmar.

Där har du ingredienserna till en klassisk Reuben Sandwich. Låt oss säga att du fuskar genom att köpa emmentaler i butik, om sanningen ska fram har du knappast två källare. Den totala tillagningstiden ligger ändå på, lågt räknat, fem veckor för den här mackan. Så se till att börja i tid.

Comments are closed.