Pommes Duchesse


            Foto: Frank C. Müller, Baden-Baden

Pommes Duchesse

– Pommes Duchesse, härligt! säger Johan Rabaeus karaktär, den elaka styvfadern i filmen Ondskan (2003), när han i själva verket äter vanlig kokt potatis.

Riktig Pommes Duchesse är gratinerat potatismos. Vanligtvis som små spritsade toppar. Fish Amokredaktionen väljer därför att reda ut hur den som vill göra riktig Pommes Duchesses ska gå tillväga.

 Ingredienser till ett sällskap om fyra

 

8-10 mjöliga potatisar


3 Äggulor


3 msk Smör, minst


1 dl Vispgrädde


Salt


Svartpeppar


 

Gör så här:

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk i 20-25 minuter. Prova med potatisticka, låt knölarna inte överkokas. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

  2. Pressa potatisen i en potatispress eller med potatisstöt. Använd samma kastrull och låt den pressade potatisen torka ett par minuter på låg värme

  3. Ta av kastrullen ifrån värmen. Rör ner smör och grädde. Tillsätt äggulorna en i taget. Rör om tills allt har blandats och du har fått ett fint potatismos. Smaka av med salt och peppar. Nu kan du gott vänta i 10-20 minuter och låta moset svalna något så att det blir hanterbart.

  4. Sätt på ugnen medan du väntar, 225 C°.

  5. Potatissmeten får inte hinna bli för kall. Då blir den svår att spritsa.Fyll en spritspåse med moset och spritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper. Pensla dem lätt med smör och grädda kreationerna i ugnen 15-20 minuter, tills de har blivit gyllenbruna.

    Nu kan du servera dina Pommes Duchesses och med rättvisa säga,
    – Pommes Duchesse, härligt!

Comments are closed.