Porträtt Vår Krog och Bars ägare

 

Osman Can: "Nästa år ska jag pensionera mig"

Text & foto: Robin Salomonsson
 
Vår Krog & Bar är för många mest känd som restaurangen där dödsskjutningarna på Vårväderstorget ägde rum i mars 2015. För bara några veckor sedan var det dags igen när tre personer med vapen rånade restaurangen. Möt Osman Can som tillsammans med sin son driver restaurangen genom turbulensen.

Snön har ännu inte kommit till Vårväderstorget men det hindrar inte att temperaturen stiger ner till isande kalla nivåer en dag i december strax före jul. Inne på Vår Krog & Bar är det annorlunda. Varmt istället för kallt, dunkelt istället för ljust. Osman Can står lutad över ett bord och pratar med en gäst. Sedan 2013 är det Osman som äger Vår Krog & Bar, som blev rikskänt efter vansinnesskjutningarna i mars 2015 där två personer miste livet och flera andra skadades. I november inträffade ännu en incident när tre personer, beväpnade med pistoler, rånade restaurangen. Trots det beskriver Osman sitt jobb som det roligaste han har haft.

– Ärligt talat är det här jobbet det bästa jag har haft. Jag gillar mitt jobb och jag jobbar från hjärtat, säger han.

74-årige Osman kom till Sverige från Turkiet på 60-talet och jobbade först som svetsare på Götaverken och på varvet i Oskarshamn men efter att ha blivit uppsagd därifrån köpte han en pizzeria på Väderlekstorget i Biskopsgården 1983.

– Jag var arbetslös så jag funderade på att flytta till Norge men en kompis hade en pizzeria så jag hälsade på honom och han sade att det finns en bra lön där så han lärde upp mig och sedan köpte jag pizzerian av honom.

 

Pizzerian på Väderlekstorget är långt ifrån den enda pizzerian Osman har haft genom åren. Han berättar om pizzerior han har drivit i Älmhult, Halmstad och Mariaplan i Göteborg.

– Jag var ju ensam på den tiden och jag som är första generationens invandrare hade ingen bra utbildning så jag tänkte att jag måste ta vilket jobb som helst när jag kom hit. Varvet var inget lätt jobb och restaurang är också hårt men jag hade inget annat val, säger Osman Can.

1986 bestämde sig Osman för att flytta familjen från Turkiet till Göteborg och Biskopsgården. Och sedan dess har hans fru och fyra barn varit i allra högsta grad involverade i hans restauranger. Ayse, Osmans fru, har alltid hjälpt till på restaurangerna och hans två söner var med och drev Vår Krog & Bar fram till nyligen, när Osmans äldste son valde att sluta på grund av skjutningarna i mars 2015.

– Min äldsta son slutade för två månader sedan. Han var här när eländet hände och han orkade inte mer. Det var jobbigt för honom. Han tänker på det hela tiden.

 

Osman Can var egentligen på väg att pensionera sig men när han fick höra att Vår Krog & Bar skulle säljas 2013 kunde han inte stå emot. Nu ser han däremot slutet på arbetslivet och blickar mot ett liv som pensionär.

– Min son bad mig att stanna kvar på restaurangen ett år till så det ska jag göra. Men efter nästa år ska jag leva livet.

Vad ska du göra då?

– Jag brukar simma och promenera så det ska jag göra. Jag vill läsa också. Jag har aldrig haft tid till det men jag har säkert tio böcker som jag skulle vilja läsa. Både turkiska och svenska. Om jag har tid skulle jag vilja resa också. Jag är från Turkiets inland så jag skulle vilja spendera tid vid Turkiets kust. Kanske skulle jag vilja resa till Thailand också.

Kommer du komma till Vår Krog & Bar ofta när du är pensionär?

– Nej, då vill jag gärna äta hemma. Jag vill laga mat och dricka vin. Leva livet, säger Osman Can.

Comments are closed.