En spetsig underdog

Spetsig bubblare

Text & bild: Hanna Dahlström
Den kan växa så snabbt att den spricker
och är kanske den mest anonyma av alla våra kålsorter.
Vi snackar om spetskål.

Spetskålen är vitkålens nära, men inte lika kända släkting. Den är grönare i färgen och inte lika kompakt som vitkålen. Den är kraftigare i smaken och har omnämnts som kålens sallad tack vare de fina, mjälla bladen. Den passar alltså både i en sallad, men funkar också utmärkt i en soppa eller marinerad på grillen.

Spetskålen växer snabbast av huvudkålen, där även rödkål, vitkål och brysselkål ingår. Sår man i mars kan den skördas redan i maj. Den växer bokstavligt talat så det knakar och spetskålshuvudet kan spricka om man inte hinner skörda i tid.
Spetskålen är inte direkt svårodlad, men inte heller helt enkel. Skadedjuren gillar den, så odlaren bör lägga på en täckduk direkt vid sådd. Den fruktade klumprotsjukan är också ett hot mot spetskålsodlingen. Den ger sig på rötterna och får den fäste i en odlingsbädd kan det ta upp till 17 år innan den är borta ur jorden.

Kål låter kanske inte så hett, men faktum är att det har blivit coolt med kål, berättar Johannes Wätterbäck, odlingsinspiratör. Han kopplar kålen till en rad andra trender. Dels själva odlingstrenden, men också fermenteringstrenden där olika kålsorter kan göras till surkål och kimchi tack vare mjölksyrebakterier. Kanske är kålen poppis också för att det är en rejäl gröda, som dessutom är billig i affären.
– Kål ger mycket mat om man lyckas med den och det ger en bild av att du är en ganska duktig och lyckad odlare om man står där med ett kålhuvud på tre kilo.
Och spetskålen är en liten bubblare.
– Spetskålen är up and coming. Det kan vara för att folk upptäcker att den är så god att marinera och grilla, säger Johannes Wätterbäck.

Under sommaren och hösten är spetskålen i grönsaksdisken i regel Sverigeodlad. Under vinter och vår importeras de från sydligare breddgrader. Den innehåller mycket mineraler, vitamin c och b och är på sommaren och hösten en klimatsmart c-vitaminskälla.

Comments are closed.